Kinder BDE

Een bijnadoodervaring als kind

Kinderen hebben soms al prenataal of tijdens de geboorte een bijdoodervaring gehad. Bij deze kinderen zijn al in een vroeg stadium patronen in hun gedrag te ontdekken die wijzen op een bijnadoodervaring.

Het opvallende bij kinderen is dat, wanneer ze lange tijd in een toestand van klinische dood zijn geweest (en een bijnadoodervaring hebben gehad), de hersenactiviteit opmerkelijk hoog was. Dat hield in dat ze accurate datails konden vertellen van wat ze beleefd hadden en dingen konden vertellen die het medisch personeel en de ouders in verwarring brachten.

Kinderen vertellen dat ze in hun bijnadoodervaring hun opa’s en oma’s ontmoet hebben (die reeds voor hun geboorte overleden waren). Kinderen die op latere leeftijd een bijnadoodervaring krijgen, vragen om speciale aandacht.

Kenmerkende aspecten van hun gedrag zijn: stil zijn, in zichzelf gekeerd zijn, staren, verdrietig zijn, onhandelbaar, praten tegen iemand die er niet is, of juist wel aangeven dat ze iemand zien.

Veel kinderen hebben contact met de Goddelijke wereld, vooral als ze ernstig ziek zijn. Laat ze hierover vertellen. Veelal hebben ze engelen, Jezus en God gezien. Als het kind wat groter is en kan praten, zeggen ze soms dingen die zij niet kunnen weten.

Het kind vraagt zich af waarom pappa en mamma zo raar reageren op wat ze vertellen. Een kind is afhankelijk van volwassenen; tegenover hen de bijnadoodervaring verdedigen is onmogelijk.

Uitingen die soms aangeven dat het een bijnadoodervaring heeft gehad, komen onder andere voor in tekeningen:

– Vlinders tekenen

– Regenbogen tekenen

– Het opstijgen vanuit hun lichaam

Om het kind weer goed te laten aarden, is lichaamscontact zeer belangrijk. Knuffel veel met hen (al willen ze dat niet altijd gelijk). Zo krijgen ze weer het besef dat ze op aarde zijn. Huisdieren spelen hierin ook een grote rol. Laat kinderen ook veel met hun handen werken: knippen, plakken, verven, boetseren, et cetera.

Leer de kinderen om deze uitspraken voor zich te houden (voor vreemden) omdat ze niet begrepen zullen worden.

Deze kinderen hebben vragen over doodgaan. Sommige kinderen willen graag dood en zijn kwaad dat ze nog leven. Kindere praten er soms met hun ouders niet over, omdat ze zelf al weten dat ze niet begrepen zullen worden.

Kinderen durven hun bijnadoodervaring soms niet aan hun ouders te vertellen; soms uit schuldgevoel, omdat het daar veel mooier is dan thuis.

Uitspraken van kinderen:

Enkele uitspraken zijn ontleend uit het boek van Joanne Klink  “Vroeger toen ik groot was” :

‘Als ik naar opa en oma ga’

Vertellen tegen vriendjes ‘dat het helemaal niet erg is dat hun opa en en oma zijn gestorven’

Een jongetje van 5 zegt ‘dat de dood niet bestaat, eigenlijk kun je niet doodgaan’

‘Had me maar daar gelaten’ na de reanimatie

Aangeven dat ze iets moois gezien hebben onder water

‘Daar is het nooit morgen, maar altijd nu’

‘Kleine kinderen kunnen niet praten omdat ze nog teveel weten’

‘Het gestorven broertje wou nog niet’

Een kind vertelde aan haar moeder toen prins Claus overleed ‘Mamma als de koningin wist waar prins Claus naar toe is gegaan dan zou ze niet zo verdrietig zijn’

Een kind dat een bijnadoodervaring heeft gehad is zeer gevoelig voor zijn omgeving. Het kind kan soms verdriet hebben of de pijn voelen die iemand anders heeft. Als het kind aangeeft dat het pijn heeft, probeer dan te achterhalen of dat van hem/haarzelf is. Als dit niet het geval zeg dan dat de pijn die hij of zij heeft van een ander is en dat hij dit los moet laten, omdat het niet van hem/haar is. Vraag ook waarom het pijn heeft (het andere kind is misschien ziek).

Een kind met een bijnadoodervaring kan een ander slaappatroon hebben en gevoeliger voor licht en/of gevoeliger voor geluid zijn.

Laat kinderen plaatjes zien van engelen. Laat in alle liefde de verhalen op u af komen, de vragen zullen zeker komen!

Boekentips voor kinderen met een bijnadoodervaring:

Pyllis Atwater – “Kinderen van het nieuwe millennium” Uitgeverij Sigma Press, 2000, ISBN nummer 906556165x. Het boek telt 316 pagina’s en de prijs bedraagt ongeveer €23,-. Dit boek is onder andere te verkrijgen bij bol.com.

Melvin Morse – “Nader tot het licht” Dit boek is waarschijnlijk niet meer nieuw in de boekhandel te verkrijgen. Probeert u het eens in een tweedehands boekenwinkel, de bibliotheek of op een online marktplaats (op het Internet).

Hans Stolp – “Als de dood vroeg komt” Zie de website van Hans Stolp voor informatie over dit boek: http://www.hansstolp.nl. Dit boek is niet meer nieuw in de boekhandel te verkrijgen. Probeert u het eens in een tweedehands boekenwinkel, de bibliotheek of op een online marktplaats (op het Internet).

Joanne Klink – “Vroeger toen ik groot was”. Dit boek is onder andere te verkrijgen bij http://www.proxis.nl of bij de Noord Nederlandsche Boekhandel.