Volwassenen BDE

Een bijnadoodervaring als volwassene

Een bijnadoodervaring krijgen op volwassen leeftijd heeft soms ingrijpende gevolgen voor de betrokken persoon en zijn naasten. Het hele leven van de ervaarder wordt er plotseling door op zijn kop gezet en veel echtscheidingen zijn het gevolg. Ook vindt er soms verwijdering van familie en/of kennissen plaats. Dat zou helemaal niet hoeven te gebeuren als iedereen kennis zou nemen van wat de bijnadoodervaarder ervaren heeft en wat de gevolgen daar eventueel van kunnen zijn.

De bijnadoodervaarder heeft soms mensen in zijn kennissenkring die te kennen geven niets met zijn belevenis te maken willen hebben en de ervaring dan ook gewoon ontkennen. Soms wordt het contact hierdoor zelfs volledig verbroken. Soms wil ook juist de naaste familie van de ervaarder het niet erkennen. Het totale stilzwijgen van de ervaring kan als erg vernederend worden ervaren.

Niet alleen voor de bijnadoodervaarder is dit een vervelende situatie. Ook voor de familie kan het erg vreemd zijn. De ervaarder, een broer, zus, of je eigen kind die je goed kent, verandert plotseling als een blad aan een boom. Zeker als de bijnadoodervaarder als volwassen is, verwacht je niet dat hij of zij zeer plotseling een persoonlijke transformatie doormaakt.

Voor de bijnadoodervaarder is dit zeer pijnlijk en verdrietig. De bijnadoodervaring waar je fysiek en geestelijk zo betrokken bij bent geweest en nog steeds bent is voor jou erg heel erg belangrijk. Het is dan des te pijnlijker als je door naasten aan de kant wordt gezet alsof je ze niet op een rijtje hebt. Voor sommige bijnadoodervaarders is dit niet te dragen en sommigen doen dan ook een poging om naar hun belevingswereld terug te keren (suïcidepoging).

Ook als je niet geloofd wordt in je werkkring en in maatschappelijke organisaties, kost het een bijnadoodervaarder veel van zijn of haar geestelijke energie om het vol te houden. Veel bijnadoodervaarders zijn daardoor ziek geworden en zelfs in de WAO terecht gekomen.

Heb jij als volwassenen een BDE meegemaakt en wil je er met een mede BDE’er er over praten mail ons dan, wij zullen dan iemand voor u zoeken bijnadoodervaring.nl@gmail.com